Про ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з астрономії

Згідно наказу департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІ етап олімпіади з астрономії відбудеться в чотирьох районах Рівненської області 17 листопада 2022 року. Початок олімпіади о 10.00. Тривалість олімпіади 2,5 години.

На олімпіаді з астрономії будуть брати участь учні 10-11 класів. 

Учні 10 класу астрономію не вивчають, тому участь у олімпіаді відбувається на добровільних засадах.

Традиційно буде запропоновано учням кожного класу 6 завдань.

Перше завдання для 10 і 11 класів – тестові завдання.

Для 11 – класників всі завдання з розділу “Рух світил на небесній сфері”  (Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини. Небесні координати, видимий рух Сонця. Видимі рухи Місяця та планет. Рухома карта зоряного неба. Закони Кеплера).

Для 10 – класників завдання на розуміння будови Сонячної системи, руху Місяця,  на використання знань з географії (географічні координати, поясний час),  фізики (механічний рух, закон всесвітнього тяжіння), роботу з рухомою картою зоряного неба.

Для всіх учнів 6 завдання  практичне і для його виконання потрібно мати з собою лінійку та рухому карту зоряного неба. 

Завдання будуть різної складності та типу: якісні (на вміння пояснювати і аналізувати астрономічні явища, розпізнавати астрономічні об’єкти тощо) і розрахункові.

Біля кожного завдання буде вказана кількість балів, якою буде оцінюватися дане завдання.

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Розв’язки завдань будуть запропоновані для журі олімпіади по її завершенні, а критерії оцінювання журі розробляє самостійно.

В учасників повинен бути калькулятор, який має змогу обчислювати тригонометричні функції. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Умови завдань та їх розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені по закінченню олімпіади на сайті кабінету природничих предметів (Фізика) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Астрономія».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади.