Про ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з фізики

Згідно наказу департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІ етап олімпіади з фізики відбудеться в чотирьох районах Рівненської області 15 грудня 2022 року. Тривалість олімпіади 2,5 години.

 На олімпіаді з фізики будуть брати участь учні 7-11 класів. 

 7 – класникам будуть запропоновані завдання з тем: «Фізика як природнича наука. Пізнання природи», «Механічний рух».

 8 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 7 клас: «Взаємодія тіл. Сила», «Механічна робота та енергія», за 8 клас: “Теплові явища”.

 9 – класникам будуть запропоновані завдання  з тем за 7 клас: «Взаємодія тіл. Сила», за 8 клас: «Електричні явища. Електричний струм», за 9 клас: «Магнітні явища», «Світлові явища», «Механічні та електромагнітні хвилі».

 10 – класникам будуть запропоновані завдання з тем  за 9 клас: “Світлові явища”, “Рух і взаємодія. Закони збереження” за 10 клас: “Механіка”.

 11 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 10 клас: “Механіка”, “Молекулярна фізика та термодинаміка” «Електричне поле»,  за 11 клас: , “Електродинаміка”.

При складанні завдань будуть використані такі посібники: “Збірник задач з фізики” 7 – 11 клас, Зошит для лабораторних робіт 7 – 9 клас, Зошит для експериментальних робіт 10, 11 клас.  (Трофімчук А.Б, Левшенюк Я.Ф.). Незважаючи на зменшення часу написання роботи, традиційно буде запропоновано учням кожного класу 5 завдань. Три завдання – це теоретичні розрахункові задачі зі шкільних збірників задач, четверте завдання підвищеної складності на вміння аналізувати табличні дані та графіки. П’яте завдання – це псевдоекспериментальна задача (за малюнками). Незалежно від складності завдань всі вони оцінюються в 5 балів. Загальна кількість балів – 25.

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Розв’язки завдань будуть запропоновані для журі олімпіади по її завершенні, а критерії оцінювання журі розробляє самостійно.

Журі перевіряє лише завдання, що записані у чистовику учасника олімпіади. Чернетка членами журі не розглядається.

На олімпіаді дозволяється користуватися лише калькулятором. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Умови завдань та їх розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені по закінченню олімпіади на сайті кабінету природничих предметів (Фізика) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Фізика».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади.