Про ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з фізики

Згідно наказу департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІІ етап олімпіади з фізики відбудеться 18 лютого 2023 року. Початок олімпіади о 10.00. Тривалість олімпіади 3 години. Олімпіада, як і всі інші олімпіади, буде відбуватися на платформі HUMAN.

Учням 8 – 11 класу буде запропоновано 5 завдань.

Оскільки олімпіадні змагання за своєю суттю відрізняються від виконання контрольних робіт, загальний обсяг запропонованих олімпіадних завдань може перевищувати обсяг роботи, передбаченої на час, відведений для змагань. Згідно рекомендацій ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» учням потрібно пояснити, що вони повинні прагнути виконати якнайбільшу частину пропонованих завдань і головною умовою перемоги в олімпіаді є виконання роботи краще за інших, а не обов’язкове виконання всіх пропонованих завдань. При цьому скасована вимога у положенні про олімпіади щодо набрання переможцями третини балів від усіх можливих. Кількість переможців визначає журі та оргкомітет, враховуючи те, що їх не повинно бути більше 50%.

 8 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 7 клас: «Фізика як природнича наука. Пізнання природи», «Механічний рух», «Взаємодія тіл. Сила», «Механічна робота та енергія», за 8 клас: “Теплові явища”.

9 – класникам будуть запропоновані завдання  з тем за 7 клас: «Механічний рух», «Взаємодія тіл. Сила», за 8 клас: “Теплові явища», «Електричні явища. Електричний струм», за 9 клас: «Світлові явища». Під час підготовки зверніть увагу учнів на поняття ідеальні та неідеальні амперметр і вольтметр.

 10 – класникам будуть запропоновані завдання з тем  за  8 клас: «Електричні явища. Електричний струм», 9 клас: “Світлові явища”, “Рух і взаємодія. Закони збереження” за 10 клас: “Механіка” (не включаючи «Коливання і хвилі»).

11 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 10 клас: “Механіка”, “Молекулярна фізика та термодинаміка” «Електричне поле»,  за 11 клас: , “Електродинаміка”. Під час підготовки зверніть увагу учнів на поняття
вольт-амперної характеристики неідеального діода.

Перша задача для всіх класів – це задача на вміння аналізувати графіки. П’ята  задача – це псевдоекспериментальна задача, в якій будуть наведені табличні дані результатів експерименту. Можливо для полегшення розв’язку учням доведеться будувати графіки, тому в них повинні бути аркуші в клітинку. Побудови виконувати темним зарядом, щоб при скануванні не втрачалася якість зображення.

Усі завдання будуть оцінюватися за 5-бальною шкалою(0, 0,5, 1, 1,5…).

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Учасникам дозволяється користуватися калькулятором. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Умови завдань та їх розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені 20 лютого на сайті лабораторії природничо-математичної освіти та технологій (Фізика) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Фізика».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади.